Mol heeft een boon voor jou!
Mol heeft een boon voor jou! daagt chefs van de Molse horeca uit en ondersteunt hen om tussen 1 april en 30 september 2026 een lekker, toekomstproof, gezond en volwaardig plantaardig gerecht op hun menukaart te zetten.
De Mollenaar proeft dit gerecht en geeft een score. Zo wordt de publieksprijs gekozen. Een vakjury kiest de beste lunch en het beste diner.
Voor horeca
Inschrijven kan hier tot en met 31 oktober.
Het deelnamereglement vind je hier.
Tips voor vermelding van het gerecht op de menukaart vind je hier.
Voor klanten
Ben je een klant en proef je tussen 1 april en 30 september 2026 van het Mol heeft een boon voor jou!-gerecht?
In de zaak krijg je een QR-code om naar het evaluatieformulier te gaan, hiermee kies je mee wie de publieksprijs wint.
Wie het evaluatieformulier invult maakt ook kans op een prijs.
Tag ons met je indruk/foto/…. #Molheefteenboonvoorjou en volg ons op Facebook en/of Instagram.
Plantaardige eiwitten!
Eiwitten zijn bouwstoffen van ons lichaam. We halen ze uit vlees, vis, peulvruchten, kortom uit dierlijke én plantaardige producten. Met het verschil dat plantaardige eiwitten een positieve impact hebben op mens en milieu. Mol heeft een boon voor jou! daagt de chefs uit om betere eiwit-keuzes te maken. Dat kan door een lekker gezond gerecht op het menu te zetten met een volwaardig alternatief voor vlees en vis. Denk aan schotels met bonen, kikkererwten en linzen, gerechten met volwaardige vlees- of visvervangers, met noten, zaden, algen of wieren. Zo dragen Chefs met smaak mee aan een gezonde mens en planeet.

Fotograaf: Stef De Belder
Marlies Bosmans proeft voor
Deelnemende horecazaken:
Deelnemers
Uitbaters of medewerkers van horecazaken in Mol
Inschrijven van 1 september tot 31 oktober
Kostprijs
Deelname is gratis
Voordelen deelnemers
Kookboek en kookopleiding door Pieter-Jan Lint van Amaranth
Plantaardige startlunch met advies door Tine Sterckx van De Levensboom
Advies ter plaatse
Potentieel aan nieuwe klanten
Bekendmaking via pers, sociale media, partners van het project en website van het project.
Gerecht voor deelname
Minstens 1 gezond plantaardig gerecht (geen vis, vlees, ei, zuivel)
Gebruik van volwaardige vervangers (peulvruchten, noten, granen, vleesvervangers)
Seizoensgebonden, fairtrade, en lokale ingrediënten = extra punten
inschrijving
- Deadline 31 oktober 2025
- Inschrijven kan hier.
Belangrijke data
- Inschrijven tot 31 oktober 2025
- Vorming
- starterslunch op 17 november 2025 in restaurant De Levensboom in Hasselt.
- kookworkshop op 26 januari en 9 februari door Pieter-Jan Lint van Amaranth in de keuken van Sint-Lutgardis in Mol
- advies op locatie in de loop van het project
- Uiterlijk tegen 28 februari naam van het gerecht, ingrediënten (inclusief plantaardige of innovatieve eiwitbron), foto gerecht, foto menukaart of suggestiebord doorsturen naar info@TransitieMolenBalen.be.
- Gerechten op menukaart: 1 april 2026 - 30 september 2026
- Prijsuitreiking: november 2026
Doelstelling
Meer volwaardige, smaakvolle, gezonde gerechten met plantaardige eiwitten op de menukaarten in de Molse horeca zetten om zo
- de klanten meer vertrouwd te maken met plantaardige gerechten en
- het gamma voor klanten met lactose-intolerantie of koemelkallergie en levensbeschouwelijke argumenten te verruimen.
- nieuw cliënteel toe leiden naar de Molse horeca
- Molse horeca mee te nemen naar de toekomst zodat zowel vrienden, grootouder, ouders en kleinkinderen hun gading vinden in één en dezelfde vertrouwde zaak.
Hiermee ondersteunen we de eiwitshift in Mol waarbij de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie verbetert richting een verhouding van 40/60 (nu 60/40) dierlijke/plantaardige eiwitten tegen 2030, zoals nagestreefd wordt in de Green Deal.
Het deelnamereglement vind je hier.
Waarom?
Samen eten zorgt voor verbinding tussen mensen, zeker ook in de Kempen.
Dit project wil graag meer mensen samenbrengen en laten genieten rond de eettafel, met volwaardige en smaakvolle plantaardige gerechten, die ook beter zijn voor klimaat, milieu, onze gezondheid, dierenwelzijn en zelfs onze diversiteit.
Ben je een klant en proef je van het Mol heeft een boon voor jou!-gerecht?
In de deelnemende zaken krijg je een QR-code om naar het evaluatieformulier te gaan.
Impact
- Gezondheid: De gemiddelde Vlaming eet te weinig groenten, fruit, granen en peulvruchten. Bovendien neemt het aantal mensen met lactose-/koemelk-/dierlijke eiwitallergie toe. Meer plantaardige gerechten op de menukaart in Mol zorgt ervoor dat meer Mollenaars kunnen genieten van onze eetcultuur.
- Diversiteit: Eetgewoontes verschillen per cultuur. De diversiteit in Mol is de laatste decennia sterk toegenomen en neemt nog steeds toe. Door meer plantaardige opties aan te bieden, kan er een breder publiek worden aangesproken in de Molse restaurants. Bovendien zullen ook Mollenaars met allergieën en de steeds groeiende groep van Mollenaars die ook kiezen voor vegetarische
- Klimaat: Dierlijke eiwitten produceren vergt veel gebruik van land, water en energie. In de green deal wil Europa tegen 2030 60% van de eiwitconsumptie uit planten halen. Nu is 60% van dierlijke oorsprong. Hier vindt u meer toelichting.
- Milieu: Vlees produceren zorgt voor een groot landgebruik en ontbossing, en een negatieve impact op het water en onze bodem.
- Dierenwelzijn: Door meer plantaardige opties aan te bieden, verkleinen we nood aan de industrialisering van de vee-industrie.


Fotograaf: Stef De Belder
Schrijf je in!
Zet je graag een nieuw plantaardig gerecht op je kaart?
Heb je vragen, opmerkingen?
Dat kan via onderstaand formulier.
Of neem contact met de organisatie via info@TransitieMolenBalen.be
Doe mee en schrijf je in!
Prijzen
Tijdens een evenement in de Tabloo in Dessel zullen de winnaars bekendgemaakt worden.
De winnaars worden aangeduid door de bezoekers van de horecazaken en door een professionele jury.
- De publieksprijs
- De vakprijs diner
- De vakprijs lunch.
De winnaars ontvangen prijzen in natura.


















