Waarom?
Consumenten spelen een uitermate belangrijke rol bij het streven naar duurzame ontwikkeling. Via hun aankoopgedrag dwingen consumenten de bedrijven en de distributiesector om aandacht te hebben voor duurzame producten en diensten. Indien de consument kiest voor een duurzamere levensstijl, zullen de producenten en de distributiesector daarop moeten inspelen. En daar bovenop nog eens een prijszetting die helemaal geen rekening houdt met externe milieu- en gezondheidskosten van producten, bemoeilijken nog teveel de keuze voor duurzame consumptie. Alle al dan niet ambitieuze doelstellingen vanwege de overheid ten spijt, stellen we ook vast dat het tot op heden pover gesteld is met de marktpenetratie voor producten afkomstig van biologische landbouw en eerlijke handel, producten met een ecolabel, herbruikbare producten /verpakking,…
Hoe?
Een recent onderzoek uitgevoerd voor de Vlaamse overgied naar milieubewuste consumptie stelt dat de belangrijkste drempels om bepaalde zaken wat betreft voeding niet te doen zijn:
Dit betekent dat we nog heel wat kunnen bereiken door de mensen bewust te maken en hen te leren hoe voordeliger & beter/gezonder te leven met duurzaam voedsel.
Enkele ideeën:
Voedselverspilling
Elk jaar gaat een derde van het voedsel in de wereld verloren. Dat is véél! Zeker gezien er nog steeds mensen honger lijden. Ligt het aan de supermarkten en de andere schakels in de voedselketen? Neen hoor, het ligt ook aan onszelf. Want elk jaar verspillen wij elk 5,6 kilogram voedsel. Nogmaals: dat is véél! 18 tips om verspilling te vermijden door slimmer te kopen, koken en bewaren.
Hoevewinkels:
Abdij van Postel
Ambachtelijk en lokaal gemalen (bio) meel/bloem van de straalmolen in Balen
Appelen Roes Oud-Turnhout
Biologische varkens en kippen
Bio-Hoeve
Boeufnature Retie
Breykenshoeve Mol
CSA De Plantentrekker
De kempenkorf
Franken NV Mol
Hoeve Wolskamer: zuivelproducten
Herman en Raf Dams
Millegemseweg 1
2440 Geel
014/ 58 94 88
Lommelse hoevewinkel
Lokaal thuis geleverd
Wolkenhoeve Geel
Aan huis geleverd
Aan huis geleverd bio/lokaal
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
Antigifcentrum
Biodrankjes
Bewaren van groenten
Bijen houden
CSA
CSA Het Mosterdzaadje in Mol
Drogen van voedsel
De plantaardige kok in Geel
De vegetarische slager
Donderdag veggiedag
Ecodemotuin Mol
EVA
Ecologische samentuinen
Fairtrade voeding
Faire Belgische melk
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen
Fruitpersmobiel Kempen
Green Evelien
Grootkeukens
Ik heb een vraag
Inmaken van voedsel
Interbestuurlijk plattelandsoverleg
Label info
Natuurfrituur
Natuur en milieu
Natuurlijke moestuin
Paddenstoelen kweken
Paddenstoelen kweken 2
Recepten met restjes
Restjes meenemen op restaurant
Recht van bij de boer
Ruil of verkoop je eigen fruit en groenten
Taste the waste
Thuis afgehaald
Vlaamse volkstuinen
Vereniging voor ecologische leef en teelwijze
VELT Mol
Vegatopia
Viswijzer
Voedsel voet afdruk van een stad
Voedselteams
Voedselverspilling
Voedselverlies
Water
Welke vis eet ik best
Werken als vrijwilliger op een bio-boerderij
Werkgroep voor een rechtvaardige en verantwoorde landbouw