Persberichten

Hersteller Greg Brabers brengt de stoomreiniger van Hans Janssens weer aan de praat.

Hersteller Greg Brabers brengt de stoomreiniger van Hans Janssens weer aan de praat. — ©Tommy Maes

Repair Café wint aan mobiliteit: “Waarom iets weggooien als je het nog kunt maken?”

Balen   - 21/01/2023 GVA

De Repair Cafés van Transitie Mol en Balen zijn in negen jaar tijd een vaste waarde geworden.

Vier keer per jaar kan je terecht bij bijvoorbeeld een kapotte stofzuiger, radio of opdracht om te laten herstellen. Zaterdag vond het eerste Repair Café van het jaar plaats in Den Travoo in Balen. “Meer en meer mensen hebben ontdekt dat veel dingen die nog te herstellen zijn en dat je niet zomaar moet weggooien”, luidt het.

Gisteren om 05:00

Heel wat mensen komen zaterdag afgezakt naar dienstencentrum Den Travoo in Balen met een te herstellen toestel of stuk textiel. Transitie Mol en Balen organiseert het eerste Repair Café van het jaar. Daar staan vrijwilligers klaar om de toestellen te kijken en te herstellen als dat kan.

“We zijn negen jaar geleden begonnen met het initiatief. In het begin was dat heel klein, maar met de jaren is het aantal bezoekers gegroeid”, zeggen Tim Geboers en Peter Zimmerman van Transitie Mol en Balen. “Dat komt voornamelijk dankzij de steun van de gemeenten Balen en Mol die de Repair Cafés regelmatig in de kijker zetten in hun gemeentelijke infokanalen zoals nieuwsbrieven en sociale media. Daarnaast hebben meer en meer mensen ontdekt dat je niet zomaar dingen moet weggooien. Veel dingen zijn nog te herstellen zodat je er nog lang van kunt genieten. Dat is bijvoorbeeld het geval met elektrische toestellen. Sommige dingen hebben bij mensen een grote verloren waarde en daarom zijn ze heel blij dat ze nog kunnen worden hersteld.Voor de herstelling vragen we alleen een vrije gift. Dat kan contant, maar we hebben ook Payconiq.”

Stoomreiniger

Ondertussen zijn de herstellers volop in actie. Greg Brabers probeert een stoomreiniger weer aan de praat te kijgen. “Een maand geleden is het toestel stuk bevestigd”, vertelt eigenaar Hans Janssens. “Telkens wanneer ik het wil opzetten, is er een kortsluiting en valt de stroom thuis uit. Omdat het al een hele tijd buiten garantie is, dacht ik om het eerst hier na te laten zien. Misschien valt het nog te herstellen."


Dat is gelukkig voor Hans het geval. Hersteller Greg vindt de oorzaak van de kortsluiting. “Het apparaat werkt weer zonder dat de stroom uitvalt”, zegt hij. “Wellicht is de stoomreiniger minder krachtig dan voorheen, dus de kans bestaat dat de eigenaar zich een nieuw toestel moet aanschaffen. Maar in 60% van de gevallen kunnen we elektrische apparaten een nieuw leven geven. Natuurlijk valt niet alles te herstellen. Omdat een essentieel onderdeel niet meer kan worden vervangen. Van veel kleinere elektrische toestellen is er bijvoorbeeld ook geen elektrisch schema meer te vinden. Ik ben zelf hersteller geworden bij het Repair Café omdat ik graag problemen oplos voor andere mensen.”

Jean-Marie Bocken herstelt een koffiemachine.

Jean-Marie Bocken herstelt een koffiemachine. — ©Tommy Maes

Hersteller Jean-Marie Bocken is intussen in het weer met een Nespresso-koffiezetapparaat dat al enige tijd dienst weigert. uiteindelijk vindt hij de oplossing voor het probleem. "Hoewel ik zelfs moest zoeken naar de oorzaak, was het heel eenvoudig", zegt hij. “Om een andere reden was de programmering van het toestel comfortabel. Ik heb gewoon de koffiemachine geherprogrammeerd, zodat het apparaat weer doet waarvoor het gekocht is: koffiezetten. Eigenlijk is het de gemakkelijkste herstelling die ik hier heb gedaan. Vaak is het moeilijk om het toestel nog open te krijgen zonder onderdelen te beschadigen. Ook het terug in elkaar plaatsen is vaak nog een uitdaging. Maar het herstellen op zich is in veel gevallen vrij eenvoudig.Het belangrijkste is dat je stap voor stap te werk gaat, maar dat leer je ook als hersteller.”

Transitie Mol en Balen organiseert ook gratis elektroworkshops, waar je kunt leren hoe je zelf een elektrisch toestel kan herstellen. “Bij de recente workshops hadden we meer dan twintig deelnemers en drie ervan zijn nu ook vrijwilliger geworden bij de Repair Cafés”, zeggen Tim Geboers en Peter Zimmerman. “Daarnaast organiseren we elke maand in VC De Kruierie een MaakBar, een ontmoetingsplek waar mensen interesse hebben in technische ervaringen en kennis kunnen werken. En ook samen kunnen sleutels aan oude en nieuwe spullen.”

Textielherstellers Rit Boogaerts, Gina Smeyers en Anny Van Mol.

Textielherstellers Rit Boogaerts, Gina Smeyers en Anny Van Mol. — ©Tommy Maes

In het Repair Café kun je niet alleen terecht met elektrische toestellen. U kunt bijvoorbeeld ook terecht voor computerproblemen. Ook kledingstukken en ander textiel kunnen je laten maken. Herstellers Rit Boogaerts, Gina Smeyers en Anny Van Mol staan daar voor in. "Meestal gaat het vervangen van een samenvatting van de plaatsen van nieuwe knoppen, maar daarnet heb ik nog gordijnen een nieuwe zoom gegeven", vertelt Rit.

“En we hebben elk onze eigen specialiteit. Zelf vind ik bijvoorbeeld het vervangen van een rits heel lastig, maar Gina is daar heel goed in. Het is ook leuk om spullen te herstellen waar mensen een zekere band mee hebben. Zo kwam er ooit een meisje met een speciale broek die ze ooit in het buitenland had gekocht. Omdat de sluiting niet goed meer werkte, kon ze niet meer dragen. Ze was dolgelukkig toen ik de broek een nieuwe sluiting had gegeven. De meeste stukken kunnen we ook nog herstellen, of ze moeten helemaal tot op de draad versleten zijn.”

Martijn Rochus en Gert Franssen demonstreren hoe een 3D-printer werkt.

Martijn Rochus en Gert Franssen demonstreren hoe een 3D-printer werkt. — ©Tommy Maes

Bij elk Repair Café krijgen ook andere verenigingen de kans om zichzelf te stellen. Zo wordt onder meer het LETS-ruilsysteem uitgelegd, waarbij mensen diensten en spullen ruilen via een netwerk.

Ook Martijn Rochus en Gert Franssen zijn aanwezig met hun 3D-printers. “Bezoekers die op hun beurt aan het wachten zijn, kunnen hier kennismaken met de werking van de 3D-printer”, vertellen ze. “Daarnaast kunnen we indien nodig de herstellers van het Repair Café helpen met onderdelen. Als ze bijvoorbeeld een onderdeel nodig hebben voor een herstelling, kunnen we dat uiteindelijk 3D-printen. De voorwaarde is dat we het onderdeel kunnen tekenen of dat we een tekening van op internet kunnen vinden. Zo hebben we daarstraks nog verzameld om een tandwieltje te reproduceren. Jammer genoeg was het te moeilijk om te tekenen. Maar we hebben ooit een bedieningsknop van een oude radio geprint, waardoor het toestel weer werkte.”

Ondanks de drukte hebben de herstellers alle toestellen kunnen bekijken. “De meeste zaken kunnen ook worden hersteld”, zeggen Tim Geboers en Peter Zimmerman. “Soms lukt een herstelling niet meteen, omdat bijvoorbeeld een onderdeel moet worden vervangen. Het gebeurt dan vaak dat we het onderdeel bestellen en de herstelling uitvoeren. Dan betalen de mensen ook alleen voor het te bestellen onderdeel.”

Het volgende Repair Café staat gepland op zaterdag 1 april in Zaal 't Getouw in Mol en op 2 september is Den Travoo weer the place to be.

www.facebook.com/repaircafeMolenBalen


Transitie Mol en Balen, waar gedeeld gemeenschappelijk goed is


9/06/2021 GVA

Balen, Mol  - 

Van een reparatiecafé waar apparaten worden hersteld over een samentuin tot cohousing: in Mol en Balen wordt er gewerkt aan een duurzame samenleving. “Geitenwollensokken? We amuseren ons en dragen iets bij aan de gemeenschap.”


Mollenaar Peter Zimmerman is een van de trekkende krachten van Transitie Mol en Balen. “In 2012 was er nogal wat te doen rond Sing for the Climate, een Belgisch initiatief om aandacht te vragen voor de klimaatbezorgdheden”, vertelt hij. “We vonden met een paar deelnemers dat zingen oké is, maar er moet ook iets gebeuren. Daarom hebben we contact gezocht met de vzw Transitie Vlaanderen en een lokale groep zeker.”

De transitiebeweging zal steden en dorpen weerbaarder maken tegen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de daarmee samenhangende veranderende klimaatverandering. “We gaan voor een duurzamere samenleving. In de eerste plaats willen we sensibiliseren, info aanbieden via activiteiten en voorstellingen. Zo lijken we films met bewegende bronnen uit de hele wereld.”

Punten en ruilen

Die vond gretig navolging in Mol en Balen. Vier keer per jaar wordt er een repaircafé georganiseerd. “We hebben een aantal vrijwilligers gevonden die graag apparaten herstellen, wij leveren de locatie. Wat wordt gerepareerd, belandt niet op de afvalberg.” Wie van een apparaat kan dat via een LETS-groep, een Lokaal Economisch TransactieSysteem. “LETS Zandland telt ongeveer eenhonderd drietal leden die ruilen en delen voor punten. Het aanbod is erg uiteenlopend, van groenten over tweedehands meubilair tot vervoer. Tijdens de coronacrisis markeren de leden zo contact met elkaar. Zonder netwerk dreigende vereenzaming. Zo maakt ruilen en delen de lokale gemeenschap veerkrachtiger.”


In Mol-Stokt startte Transitie Mol en Balen de Warmoes op, een samentuin. “Daar hebben we de voorbije maanden veel in kunnen werken”, lacht Peter. “In de samentuin is alles van iedereen, je hebt geen eigen perceel. Wie op de tweede zaterdag van de maand komt helpen, deelt in de oogst.” Bij Warmoes hoort ook Bloemetje-pluk-me, een zelfplukbloementuin. “Dat ondersteunt ons financieel en logistiek. Voor een vrije bijdrage kunnen de eerste maanden geplukt worden.”

Autodelen

Autodelen is een 'gewone' die steeds beter ingeburgerd raakt. “Wij doen dat via Cozy Wheels, een heel gebruiksvriendelijk systeem waarmee we één auto delen. Een zelfstandige maakt er gebruik van als tweede wagen geregeld.” En het meest extreme voorbeeld is misschien wel cohousing. “Goh, raar… Je gaat niet samenwonen in een gemeente, ieder heeft zijn eigen deel. In Mol is er nog geen concreet project, maar we hebben al wel contacten gelegd. Bij de gemeente luistert ze eerst niet goed wat er mee te doen is, maar ook dat is een beetje onze rol.”

Maar wat bezielt een mens om in 'the Age of Egoism' te gaan delen? “Er is van alles mis met het klimaat en het milieu”, zegt Peter. “Ook door thuis kleine dingen te veranderen, kun je daar iets aan doen. Dit is geen geitenwollensokkengedoe, we amuseren ons en dragen zinvol bij onze maatschappij. Het upcyclingatelier en plantenasiel op de Galbergen, die volledig draaien op vrijwilligers, zijn daar ook mooie voorbeelden van.”

Delen staat centraal in de tweede aflevering van podcastreeks  Het Kempenoffensief , die donderdag 10 juni online komt.

www.transitiemolenbalen.be



Kamperen in Samentuin Warmoes

Mol - voorjaar 2020 Kampeergids 2021 'Pasar'

Pasar kwam op bezoek in onze samentuin  en maakte een artikel voor hun kampeergids 2021.




Moesmeesters leren kinderen tuinieren

Mol - voorjaar 2020 GVA

Transitie Mol en Balen leert kinderen tuinieren in hun Samentuin De WarmoesDankzij VELT en de Vlaamse Landmaatschappij Konden er Fondsen Verworven Worden OM de Werking van de tuin verder uit te Breiden. Het project van de VLM richt zich op het gebied van kinderen en jongeren met telen van eigen groenten.



Oma, wat schaft de pot?

Mol - oktober 2017 GVA

Transitie Mol en Balen bewijzen dat vegetarische en gedroogde recepten niet saai zijn. Tijdens een workshop leert de vereniging enkele geïnteresseerden hoe ze klassieke gerechten maken zonder vlees.


Zeven vrouwen en één man zijn druk in de weer met tofu, quorn, sojabrokken, seitan en andere vleesvervangers met een ietwat vreemde naam. Het doel van de workshop en de dag: stoofvlees, vidé, frikadelletjes en spaghettisaus maken. En dat zonder vlees te gebruiken. Het lijkt het gezelschap aardig te slagen. De keuken vult zich al snel met heerlijke geuren die je maag doet rommelen. Patricia Dekort (51) en Marijse Breugelmans (22), moeder en dochter, zijn al tien jaar lang bewegende vegers. “Het begin met een geboorteschap, maar we zijn het blijven volhouden”, vertelt Marijse. “Niet moeilijk, want ik ben bijvoorbeeld nooit een echte Bourgondiër geweest”, vult moederlief aan. “Na al die tijd zijn we op zoek naar nieuwe recepten.”



Flexitariër 


Dat geldt trouwens voor de meeste deelnemers die aan het koken zijn. Behalve vegetariërs zijn er ook enkele flexitariërs. “Alleen aan spek kan ik niet verzamelen”, biecht Peter Zimmerman van Transitie Mol en Balen op. Naast hem fulltime vegetariërs en een enkeling gaat zelfs nog verder. “Eerst uitgesloten ik geen vlees meer te eten. Daarna ging ik op zoek naar tweedehandskleding. definitief besloten om volledig ecologisch verantwoord te leven.” Aline Sponhonz leeft al een derde van haar dertigjarig bestaan zonder vlees. Andere publicaties publiceren ook: “Melk en kaas zijn biologische producten die afkomstig zijn van massaproductie. Als je dat eet, kan je het beter bij een lokale boer kopen.”Daarna zegt ze treurig: “Die vind je alleen niet meer zo makkelijk.”



Seizoensgroenten 


Lesgeefster Janna kijkt over de schouders van haar leerlingen mee en geeft af en toe instructies. Zij maakt geen onderscheid tussen de flexitariër of vegetariër. Voor haar zijn andere dingen essentieel. “Nu maken we onze spaghettisaus nog met courgette en paprika, maar vanaf december vervang ik die groenten door pastinaak.” Ze leggen uit dat koken met seizoensgroenten net zo belangrijk is. “In mijn koksopleiding kwam het nooit aan bod om te koken met fruit en groenten in België. We consumeren februari aardbeientaart. Jammer vind ik dat.” Ecologisch koken vindt ze duidelijk het belangrijkst. Als afsluiter vertelt ze haar enthousiaste leerlingen het verschil tussen een kok en een goede kok.“Die laatste weet zijn eten perfect te kruiden. Niet te weinig peper, maar ook niet te veel.” Nadat de deelnemers een uur lang groenten hebben gesneden, in potten en pannen staan roeren en vegetarische gehaktballetjes hebben gerold, neem ze hongerig plaats op tafel. Ze vullen hun bord met een mengelmoes van volwassen vegetarische gerechten. “Zo fijn dat ik nu ook vegetarische frikadelletjes kan eten”, lacht Marijse. “Vorige week bij mijn jongste zus, die geen vegetarisch is, nog frikadellen en ik was best jaloers.”

Herstel spullen tijdens het 2de Repair Café in Mol

Mol - 13/11/2015 Het Nieuwsblad

Transitie Mol en Balen organiseert op zondag 15 november van 13u tot 17u het tweede Repair Café van Mol. Elektriciens, naaisters, ICT'ers, messenslijpers en fietsenmakers staan klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties. Daarnaast zal er een workshop doorgaan om van de stof van je oude paraplu een winkeltasje te maken.


We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. In zaal 't Getouw te Mol draait op 15 november alles om reparatie. Tussen 13 en 17 uur kunnen bezoekers gereedschap en materiaal ter beschikking krijgen, met hulp van deskundigen, hun kapotte spullen te repareren.


Via het Repair Café wordt praktische kennis op een plezante manier verborgen. Deurvervanging te vroeg, draagt Transitie Mol en Balen bij aan het einde van de afvalberg. Maar bovenal willen we het Repair Café ontmoeten laten zien dat herhaling leuk en vaak heel makkelijk is. Transitie Mol en Balen zal op basis van een Repair Café georganiseerd in Mol en Balen.


Repair Café is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt ook het Repair Café in Mol. Op www.repaircafe.be lees je meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés.

Terreur kun je niet los van klimaatverandering zien

De Morgen 20 november 2015 door Anneleen Kenis postdoctoraal onderzoeker van het FWO-Vlaanderen verbonden aan het departement voor aard- en omgevingswetenschappen (KU Leuven).

De Franse minister van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat de klimaatmanifestaties die op 29 november en 12 december gepland waren in Parijs, niet doorgaan.


Die manifestaties zouden honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld naar de Franse hoofdstad brengen. Hoewel de angst voor nieuwe terreuraanvallen is, en het belangrijk is dat de veiligheidsmaatregelen worden getroffen, is deze keuze toch verontrustend. Als terreur een aanslag op de democratie is, mogen we niet in de val trappen die democratie terug te schroeven in de naam van de strijd tegen terreur. En dat is goed wat er gebeurt: terwijl de klimaatacties worden verboden, kan de kerstmarkt op de Champs-Elysées gewoon doorgaan.

Als terreur een aanslag op de democratie is, mogen we niet in de val trappen die democratie terug te schroeven in de naam van de strijd tegen terreur

Donald Tusk twitterde enkele dagen geleden nog dat het net nu belangrijk is dat "alle wereldleiders naar Parijs gaan voor COP21... dat we een eenheid tonen in de strijd tegen de klimaatverandering en ons niet laten intimideren door terreur". Maar burgers en NGO's moeten wel thuis blijven. Na de aanslagen tegen Charlie Hebdo was een optocht van een paar miljoen mensen in Parijs geen enkel probleem.


De beslissing om de burgerparticipatie af te gelasten is een ramp voor de strijd tegen de klimaatverandering, en als we een diepgaander analyse maken, ook voor de strijd tegen terreur. De klimaatverandering kan dan wel een bijkomstigheid lijken: toch hebben terreur en klimaatverandering met mekaar te maken. De klimaatverandering wordt nog al te vaak voorgesteld met het simpele beeld van de eenzame ijsbeer op een afgedreven ijsschots, of van een wereldstad als New York die onder water loopt. Die beelden doen weinig recht doen aan de complexe realiteit waar klimaatverandering ons vandaag mee confronteert. Wie wil weten wat klimaatverandering voor ons in petto heeft, moet maar de krant openslaan: vluchtelingencrisis, chaos in het Midden-Oosten, conflict, geweld en terreur.


Verschillende onderzoeken tonen aan dat klimaatverandering mee aan de oorzaak ligt van de crisis in Syrië. De extreme droogte in het land tussen 2006 en 2010 volgde de trend van klimaatverandering, met afnemende neerslag en steeds hogere temperaturen. Dit leidt tot dalende landbouwopbrengsten, en een trek van het platteland naar de steden. Die steden staan sowieso al onder druk door de vluchtelingenstromen uit Irak, en de beperkte toegang tot water en voedsel. Extremistische groeperingen zoals IS kon zich opbouwen in de context van ellende en chaos. Dat wil niet zeggen dat droogte onherroepelijk tot terreur leidt, maar dat de ontwikkelingen in Syrië niet los van klimaatverandering kunnen worden gezien.

Wie wil weten wat klimaatverandering voor ons in petto heeft, moet maar de krant openslaan: vluchtelingencrisis, chaos in het Midden-Oosten, conflict, geweld en terreur

Manifestaties en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid worden door de Franse overheid als 'randactiviteiten' bekeken. Nochtans zijn ze cruciaal

Op complexe wijze hebben zowel klimaatverandering als terreur te maken met een maatschappijmodel dat is gebaseerd op fossiele brandstoffen, in het bijzonder olie (zie ook het opiniestuk van Mathias Bienstman ). Die olie halen we grotendeels uit het Midden-Oosten en is een belangrijke bedrijfsveer, en gelijktijdige financieringsbron, van de conflicten die zich voordoen. De oorzaak van de verbranding van de olieklimaating, en de daardoor veroorzaakte droogte in Syrië. Het geweld dat het gevolg is, krijgen we nu ook hier op ons bord.


Manifestaties en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid worden door de Franse overheid als 'randactiviteiten' bekeken. Nochtans zijn ze cruciaal: burgerbewegingen zorgen niet alleen voor het noodzakelijke draagvlak voor klimaatpolitiek, maar hebben zelf ook veel knowhow in huis over hoe klimaatverandering aan te pakken. Ze laten zien dat we het klimaatvraagstuk niet kunnen oplossen zonder dat te verbinden met de andere grote problemen van onze tijd: sociale gelijkheid, grenzen aan de groei, de terugschroeven van de vrijhandel. Ze zijn essentieel om voldoende druk te zetten om tot een effectief akkoord te komen.


Zonder druk van onderuit zou de Keystone-pijpleiding, die teerzandolie uit Canada naar de VS zou brengen, er zijn geworden. In dat geval, zo stelde de wereldbefaamde klimatoloog James Hansen, was het 'game over' voor het klimaat. Maar nog meer dan druk om tot een effectief akkoord te komen, zijn burgerbewegingen noodzakelijk om er een sociaal rechtvaardige en democratische invulling aan te geven. Die strijd krijgt nu een mokerslag, en het is van het grootste belang dat de klimaatbeweging hier heel krachtig en flexibel reageert om toch zo massaal mogelijk te mobiliseren over de hele wereld. De strijd tegen klimaatverandering is een strijd voor een maatschappij waarin ook de grondoorzaken van terreur en geweld worden weggenomen.

Nog meer dan druk om tot een effectief akkoord te komen, zijn burgerbewegingen noodzakelijk om er een sociaal rechtvaardige en democratische invulling aan te geven Gazet van Antwerpen Mol/Balen juli 2020

“Energiefactuur in Mol en Balen veroorzaakt en de lokale economie floreert”

Mol/Balen - Gazet van Antwerpen juli 2038

In 2015 volgde een initiatief van de transitiegroep Mol en Balen tot de inplanting van acht windturbines op het grondgebied. De transitiegroep had uit eigen initiatief een interessant voorstel uitgewerkt, waarmee de bevolking, een groene energieproducent en zelfs de (het) gemeentebestu(u)r(en) konden worden gedeeld. Door middel van een participatief traject werd iedere inwoner mede-eigenaar en verspilling van de hernieuwbare energiebronnen in Mol en Balen. Dit geslaagd initiatief zette de deur open naar verschillende nieuwe, afgebroken realisaties. De keuze om samen voluit te gaan voor hernieuwbare energie met oa kleinschalige biomassacentrales (energie uit bermmaaisel en GFT-afval) en geothermische centrales die warmte uit de ondergrond halen, bleek een geniale zet. Dankzij de eigen energieproductie begon de bevolking slanker met energie om te gaan. Daardoor werden Mol en Balen voor 2/3de zelfvoorzienend in energie. De onstabiliteit in het Midden-Oosten heeft de prijs van energie in de wereld verhoogd. Door de grote mate van energieonafhankelijkheid heeft dit echter weinig invloed op de energiefacturen van de mensen. Daar voedingsmiddelen zijn heel wat kilometers afgelegd voor dat ze op ons bord belanden zijn de prijzen ook sterk afhankelijk van de olieprijzen. Met de keuze voor lokale en seizoensvoeding daalt de CO2-uitstoot. Plaatselijke handelaars verkopen zoveel mogelijk producten van lokale kwekers naast lokale groentekwekerijen opleven. Wat in ieder geval van ver moet komen, wordt eerlijk gekocht om producenten in het Zuiden een eerlijke prijs te geven oa koffie, chocolade, bananen en andere exotische producten. Met ondersteuning van VELT gaan ook meer en meer mensen zelf groenten telen in hun tuin of in door transitiegroepen opgezette buurtmoestuinen waardoor het sociaal leven een boost krijgt. De letgroepen van Geel, Mol, Balen en Turnhout groeien en hier en daar wordt een weggeefwinkel geopend. De gemeenschap bouwt op deze manier veerkracht op waardoor ze minder afhankelijk zijn van gebeurtenissen ouderlingen in de wereld.