Samen op weg naar een mooie duurzame toekomst
In een veerkrachtig Mol en Balen

Geld-ruilen-delen


Thema Geld ‐ Veerkrachtiger worden

Verhogen van de veerkracht van de lokale gemeenschap

Hierin speelt geld, het beter benutten ervan of wat we ermee kunnen doen, nl. het aanschaffen van goederen en diensten, een belangrijke rol. Als we in de toekomst minder tot onze beschikking hebben, maar toch onze levensstandaard in de mate va het mogelijke willen behouden, zullen we inventieve oplossingen moeten bedenken.

  • Lets
  • Ruilen
  • Delen
  • Weggeven
  • Opknappen

Waarom?

De gemiddelde Vlaming consumeert jaarlijks 18 ton grondstoffen. Daar komen nog eens 120 ton grondstoffen per inwoner bij die verbruikt werden bij de productie van geïmporteerde grondstoffen. Onze ecologische voetafdruk ligt daarmee tien keer hoger dan de draagkracht van de aarde.

Hoe?

Om hieraan te verhelpen moeten we onze grondstoffen efficiënter inzetten, maar nog veel belangrijker voor een lagere voetafdruk is dat we minder grondstoffen gaan gebruiken. Nieuwe trends op vlak van duurzame consumptie spelen daar mooi op in. Meer en meer producten worden gedeeld met anderen. Ook hergebruik (vintage) en herstellen zit in de lift. Dit zijn op zich geen nieuwe concepten, maar ze worden - veel meer dan vroeger - als “slim” of “hip” beschouwd. Bovendien helpen digitale technologie en sociale media om mensen met elkaar te verbinden, en vergemakkelijken zo de gedeelde consumptie. Producten delen of ze een langer leven geven door ze te herstellen, zorgt dus voor minder grondstofverbruik. Naast minder grondstoffengebruik en minder afval, zorgt gedeelde consumptie tegelijk voor meer gemeenschapsvorming. Een derde voordeel op iets langere termijn is dat er uit de vele initiatieven van onderuit nieuwe ondernemingen en lokale jobcreatie zal volgen.

Enkele ideeën:

  • Opknappen:
    • Repair Café (zie aparte fiche)
    • Richt een lokaal ‘Fab Lab’ op (een creatieve maak- en herstelplaats) om mensen de kans te geven spullen te leren herstellen, maar ook om creativiteit en lokaal ondernemerschap aan te wakkeren.
    • NNOF: Nearly New Office Facilities

  • Lets (letsen): zie aparte fiche / stand van de Lets-groep Mol / Balen
  • De Weggeefwinkel (zie aparte fiche / stand van de Weggeefwinkel Balen)
  • Uitleendiensten:

    Voorbeeld: Lokale besturen kunnen ook zelf deeldiensten ontwikkelen. De stad Antwerpen bijvoorbeeld verhuurt bouwgereedschappen aan een gunstige prijs (Werkhaven vzw). Zo vermijden ze dat elke klusser al zijn gereedschap zelf aankoopt en moeten er minder gereedschappen geproduceerd worden.

  • Iedereenruiltmee: een on-line platvorm om ruilen van goederen en diensten op lokaal vlak te faciliteren en interactiviteit te bevorderen;

    Voorbeeld: pilootproject in de stad Leuven

Gedeeld op vakantie, zo begin je eraan

De grote vakantie komt eraan, tijd om te relaxen en te ontdekken. Dit lijstje geeft inspiratie voor onder meer het delen van vervoer en logement. Het zal je ongetwijfeld unieke ervaringen opleveren.

Gedeeld vervoer

Maak optimaal gebruik van lege plaatsen in jouw auto of in die van iemand anders. Via  Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend met andere chauffeurs meerijden naar elke uithoek van Europa, of kan je passagiers meenemen. Voor lifters is er het gelijkaardige  Hitchhikers.org. Gelijkaardig is  Toogethr, dat bestuurders en meerijders met elkaar in contact brengt via een app. In Nederland heb je onder andere  Snappcar en in Frankrijk vind je makkelijk een lift via  Covoiturage.

Huisruil of huisoppas

De in België gevestigde internationale woningruilorganisatie  Homelink International Associates bestaat meer dan 60 jaar. Via deze organisatie kunnen gezinnen wereldwijd gratis op vakantie: ze verblijven in het huis van hun huis- of woningruilpartners, die op hetzelfde moment in hun huis logeren. De dienst biedt momenteel 13.500 woningruilmogelijkheden aan in 69 landen. Bij  Woningoppas kan je gratis (in eigen land) op vakantie, in ruil voor de zorg voor planten, dieren en het huis.

Op de sofa, in de tent of in een echt bed

CouchsurfenHospitality ClubBe Welcome... al deze initiatieven bieden je de unieke ervaring om bij lokale bewoners te overnachten. Wereldwijd zijn er  5,5 miljoen couchsurfers in 207 landen die je een bed aanbieden. Fietsers kunnen tijdens hun fietsvakantie gebruik maken van een verfrissende douche en gastvrijheid via  Warmshower. Of wat dacht je ervan om je tent op te slaan in een privé tuin in plaats van op een overvolle camping? Ook een kamer of huis huren bij particulieren wordt steeds populairder. Het is heel wat persoonlijker dan een hotel en vaak ook goedkoper. Bij  Greeters tonen stadsbewoners je vol liefde de verborgen hoekjes van hun stad.

Lokale delicatessen

Koken op vakantie wordt niet door iedereen als ontspanning gezien. Wil je iets anders dan de snelklaar pasta of de BBQ?  Share your meal, Thuisafgehaald of Foodsurfing laten je proeven van de delicatessen van de lokale kok op je vakantiebestemming.

Werken

Werken in je vakantie kan best leuk zijn. Je kan meedraaien in een lokaal project voor kost een inwoon. Olijven oogsten in Portugal, schapen verzorgen in Zweden of Engelse les geven in Rusland... Vrijwilligerswerk bij een vereniging of op een bioboerderij geeft je een heel andere kijk op een land.  Wwoofing, Helpx en Workaway helpen je op weg.

Maar bovenal: vergeet niet je cocktail, ijsje en tijd te delen. Want gedeeld plezier is dubbel plezier!